Monday 3 April 2017

RESEPI MHAN CIAO


Pada 3 April 2017 ,DOA SELAMAT diadakan di rumah aku sebagai majlis perasmian masuk rumah baru  dan aku jemput  jiran ,rakan dan sahabat hadir .Isteri aku dari Subuh hingga malam membuat  bahan-bahan  Mhan Ciao sebagai jamuan makan malam untuk tetamu dengan dibantu Kak Nah,Kak Nor,Kak Azizah.

Terima kasih kepada Imam Hamdan yang menjadi pembaca DOA .

Tetamu makan dengan lahap sehingga habis licin hatta tuan rumah pun tak sempat makan !

Ramai  tetamu yang hadir  bertanya resepi dan cara membuatnya .

Di sini diberikan resepi ringkas .








'MHAN CIAO'  adalah makanan popular di Thailand,Vietnam,Kemboja dan Laos.Ia biasa dijual di restoran dan gerai makan negara-negara tersebut .Harganya sekitar RM5 sekeping dan ada dijual RM20 sekeping di hotel 5 bintang  !Ini berikutan cara membuatnya amat rumit terutama sekali proses menggoreng dan kos bahan-bahan agak mahal .

Pastikan mempunyai kuali canggih tidak melekat HAHAHAHAHA...............


Aku pernah menjelajah Thailand,Vietnam dan Kemboja selama 3 bulan 'travel alone' dan Mhan Ciao adalah makanan paling sedap!

Boleh baca blog perjalanan aku :


Kebiasaannya Mhan Ciao dimakan waktu pagi sebagai sarapan atau minum petang .

Namun jika anda ke negara-negara tersebut ,pastikan masuk ke kedai orang Islam sebab gerai/restoran bukan Islam menggunakan DAGING BABI ..........Uwekkkkkkkkkkkkkkk!


Setiap negara mempunyai resepi tersendiri terutama sekali sos dan bahan  .

Ini resepi dari VIETNAM :


Ingredients

Batter

9 ounces rice flour
3 ounces all-purpose wheat flour
2-3 teaspoon turmeric, depending on color preference
3.5 cups water
1 14oz/400ml can coconut cream (or coconut milk, if unavailable)
1 teaspoon salt
1 sprig scallion (~6-7 leaves), chopped small about 1-2 cm long
Filling
1 pound shrimp without heads, sized 45/50 or 60/70
1.5 pounds meat
 onion, medium sized, thinly sliced
1-1.5 pounds bean sprouts
½ cup dry mung beans (optional)
Vegetables
mustard greens
mint
cilantro, optional
Vietnamese perilla (tía tô), optional
Dipping sauce
Vietnamese fish sauce

Instructions

Prepare Batter
Combine all batter ingredients except scallions in a large bowl for at least 3 hours, or overnight. Add scallions only right before making the crêpes.
Prepare Fillings
Steam or soak mung beans in water until soft
Boil meat until cooked through. Slice thinly.
Wash bean sprouts and veggies



SAUCE 

Ingredients
6 tbsp. water
2 tbsp. sugar
1.5 to 2 tbsp. fresh lime or lemon juice
2 tbsp. fish sauce
Optional Ingredients
finely chopped garlic
bird's eye / Thai chilies
Instructions
Combine water and sugar in a bowl.
Add lime or lemon juice in increments until you like how it tastes
Add fish sauce in increments until you like how it tastes
Top with garlic and chilies

SOS DARI CAMBODIA :



DAUN KEMANGI :



GULA 


KACANG TANAH 


CILI PADI 


KICAP SOTONG 

CARA :

TUMBUK KACANG TANAH  DAN CILI PADI  MENGGUNAKAN LESUNG ,BUKAN LESUNG PIPIT HAHAHAHA.........

(Jangan guna blender ) 

HIRIS DAUN KEMANGI KECIL-KECIL

MASUKKAN KICAP,KACANG TANAH,GULA DAN CILI PADI DALAM MANGKUK DAN GAUL HINGGA SEBATI .BOLEH TAMBAH AJINOMOTO .

JIKA MAHU SEDAP,BAHAN IALAH DAGING RUSA DAN UDANG .

TAPI DAGING RUSA MAHAL WEH .........................................

IKHLAS 

UNCLE  SAAT ...........................


5.45 PAGI 

4 APRIL 2017 








No comments:

Post a Comment